Aarrejahti!

Hei mahtavaa, ehdit kaiken kuuhkaamisen keskellä vielä aarrejahtiinkin! Meidän kaikkien kotonakuuhkaajien paratiisi eli kotikaupunkimme Raahe kätkee saloihinsa upeita tarinoita ja käymisen arvoisia paikkoja. Vihjeitä näistä aarteista on piiloteltu kaupungin mainostauluihin. Etsi siis helmet koordinaattien ja arvoitusten avulla!

Psst! Tältä sivulta löydät arvoituksiin myös oikeat vastaukset!

Vihje Suomen pisimmän seinän löytymiseen

Mikä raahelainen erikoisuus nousi valtakunnan maineeseen skeittaavien kaverusten ansiosta? 

Löydät aarteen koordinaateilla
64°41'24"N
24°28'33"E

Kyseessä on tietenkin Suomen pisin seinä – tai siltä se näistä skeittaavista kaveruksista eli Valtterista ja Henristä aikoinaan tuntui!

Yle kävi tekemässä Egenland-ohjelmaan tästä harvinaislaatuisesta nähtävyydestä juttua, ja pääseepä siinä esille myös seinän takana asustava raahelainenkin! 

Lue Egenlandin juttu ja katso video Ylen sivuilla

Vihje Pattijoen Kivisillan löytämiseen

Missä jyhkeässä kohteessa on kuusi metriä leveä aukko, jonka läpi käy jatkuvasti loputon virta?

Löydät aarteen koordinaateilla
64°41'34"N
24°34'18"E

Loputon virta käy tietenkin Pattijoen vanhan ja jyhkeän kiviholvisillan alla. Sen liepeillä on mitä upeimmat ulkoilureitit ja loppukesästä myös hyvin runsassatoiset vattupuskat!

Vuosina 1896–1897 rakennetusta sillasta on käytetty myös nimityksiä Kirkkosilta ja Rännärin silta. Nimi "Rännäri" taas on peräisin sillan läheisyydessä aikoinaan sijainneesta viinapolttimosta. 

Tutustu kohteeseen Visit Raahen sivuilla

Vihje Jaakobinlähteen löytymiseen

Minkä keskellä katua sijaitsevan kohteen virkistävästä vaikutuksesta on moni raahelainen aikoinaan nauttinut?

Löydät aarteen koordinaateilla 
64°41'27"N
24°28'48"E

Raahessa Reiponkadun pohjoispäässä on vieläkin keskellä katua pyöreä korkeahko rakennelma, jota kutsutaan Jaakopin lähteeksi. Alun perin lähteestä sai vettä pyörittämällä ratasta, mutta sodan jälkeen kaupunki varusti kaivon sähköpumpulla, jollainen siinä on edelleen. 

Silloin kun Raahessa ei vielä ollut vesijohtoa, oli Jaakopin lähde avainasemassa. Tosin lähes joka talolla oli oma kaivonsa, mutta niiden vesi oli yleensä rautapitoista ja väriltäänkin kuin kertaalleen juotua. Aikana ennen vesijohtoverkostoa Jaakopin lähde oli siis avainasemassa Raahen vesihuollossa ja moni raahelaiskoti sai vetensä siitä vuosikymmenien ajan.

Tutustu Jaakobin lähteeseen Raahen Matkailuoppaiden sivuilla

Vihje Mikonkarin maisemapaikan löytymiseen

Missä sijaitsee Raahen pienin liikenneympyrä, josta saa myös upeimmat auringonlaskukuvat?

Löydät aarteen koordinaateilla
64°42'28"N
24°29'42"E

Raahen pienin liikenneympyrä löytyy raahelaisittain "Mikonkarin nokalta", eli upealta maisemapaikalta meren rannasta. Paikan välittömässä läheisyydessä on myös Mikonkarin luontopolku, uimaranta, lintutorni sekä opastauluja erilaisista luontonähtävyydestä. 

Mikonkari toimii myös ilta-auringon ihastelupaikkana, koko perheen ulkoilukohteena tai ihan vaan merellisen tunnelman fiilistelypaikkana. Rantakivillä on ihanaa istua ja antaa virkistävän merituulen tuivertaa niin hiukset kuin ajatuksetkin!

Lue lisää Mikonkarin luontopolusta Visit Raahen sivuilta

Vihje Kari Juvan veistospuiston löytymiseen

Missä raahelaiskohteessa asustavat Ballerina, Tyttö Karjalan, Lady puistossa ja Pariisitar?

Löydät aarteen koordinaateilla
64°41'06"N
24°28'26"E

Pariisitar, Tyttö Karjalan, Lady puistossa ja Ballerina asustavat tietenkin Kari Juvan upeassa veistospuistossa. Rantakadun ja Sovionkadun kulmauksessa olevassa puistossa on parisenkymmentä pronssista valettua patsasta.

Vaikka teokset on valmistettu lujasta materiaalista, on taiteilijan käyttämä muotokieli ilmavaa. Se näkyy ja tuntuu pintojen aaltomaisina muotoina, joka luo unenomaisen ja eteerisen vaikutelman esittämästään aiheesta. Juvan veistosaiheet ovat pääasiassa naishahmoja ja taruolentoja. Vuonna 2014 edesmennyt taiteilija kannusti aina myös koskettelemaan veistoksia, sillä siten pronssinen pinta patinoituu vieläkin kauniimmaksi.

Tutustu Kari Juvan veistospuistoon Raahen kaupungin sivuilla

Vihje Maivaperän Roopenkin löytymiseen

Mikä merellinen muinaisjäännös on tunnettu joskus aikoinaan nimellä roopenkki?

Löydät aarteen koordinaateilla:
64°40'16"N
24°25'09"E

Oli tyyntä tai myrskyä, autojen keulat suuntaavat varsinkin ilta-ajeluilla Maivaperälle merenrantaan. Laiturin kivipaasille eli Roopenkille tullaan istuskelemaan ja katselemaan ulapalle. Maivaperän roopenkki on rakennettu 1800-luvun puolivälissä, ja on luultavasti ainoa Suomessa säilynyt laivankallistuspaikka. Roopenkissä laiva kallistettiin pohjan puhdistamista ja korjaamista varten.

Roopenkillä vierailijan on syytä olla kuitenkin varovainen, sillä vuosien saatossa se on päässyt hieman rapistumaan entisestä loistostaan. Laiturille on tehty kuntokartoitus ja suunnitelma sen korjaamiseksi on jo olemassa. Kyseessä on kuitenkin historiallisesti arvokas suojelukohde, joten sen entisöinti vie aikaa. Hieman rapistunut kunto ei kuitenkaan estä Roopenkin ihastelua eikä upeita auringonlaskukuvia!

Tutustu Maivaperän luontopolkuun Visit Raahen sivuilla

Vihje Kaapelin nuotiopaikalle

Mistä näet miniatyyrikokoisen saaren yli kerrassaan huikaisevan kauniin kaupunkisiluetin?

Löydät aarteen koordinaateilla
64°41'13"N
24°27'57"E

Tämä Kaapeli-nimelläkin tunnettu nuotiopaikka löytyy Fantin saaresta vastapäätä Raahen museonrantaa ja kaunista wanhan Raahen kaupunkisiluettia. Fantin ja vastarannan väliin jää pikkiriikkinen saari, joka on nimeltään Puluvärkki. 

Fantin 770 metrin mittainen luontopolku kulkee kauniissa merimaisemissa. Reitti on hyvin suosittu niin raahelaisten kuin matkailijoidenkin keskuudessa varsin likietuisen sijaintinsa vuoksi. Fantin luontopolun välittömässä läheisyydessä on myös purjevenesatama, uimaranta ja avantouintipaikka. Luontopolulta pääsee varsin sujuvasti jatkamaan matkaa myös vähän pidemmille luontopolkureiteille.

Tutustu Fantin ulkoilureittiin Visit Raahen sivuilla

Lähde aarrejahtiin ja löydä Raahen aarteet!

 

Osallistu arvontaan!

Jaa löytämäsi aarre somessa tunnisteella #raahenaarre ja osallistut Raahe-lahjatuote-arvontaan! Kampanja-aika on käynnissä 31.5.2021 asti. 

Onnea aarrejahtiin!