Kotonakuuhkaajien tarinoita

Viimeinen näytös!

Syksy on kasvukauden viimeinen näytös, jossa on tarjolla hienosti hiottu spektaakkeli ja yllätysloppu kasvukaudelle. Keväästä kesän kautta syksyyn saapuva trilleri on polveillut monin juonenkääntein sateista helteisiin ja lopulta siintyvään syksyyn. Luonto ei luovuta ilman ruskan tuomaa draamaa. Se pukeutuu nyt leiskuvaan loppuunsa ennen viimeistä kumarrusta yleisön edessä.

Viimeinen näytös!

Syksy on kasvukauden viimeinen näytös, jossa on tarjolla hienosti hiottu spektaakkeli ja yllätysloppu kasvukaudelle. Keväästä kesän kautta syksyyn saapuva trilleri on polveillut monin juonenkääntein sateista helteisiin ja lopulta siintyvään syksyyn. Luonto ei luovuta ilman ruskan tuomaa draamaa. Se pukeutuu nyt leiskuvaan loppuunsa ennen viimeistä kumarrusta yleisön edessä.

Sadonkorjuun juhlaa

Oma hyötymaa löytyy useimpien kyläläisten pihalta ihan luontojaan. Nuoretkin ovat kiinnostuneet oman ruoan kasvattamisesta suorastaan muoti-ilmiönä, vaikka ikivanhaa perinnettähän se suomalaisilla on. Itse kasvatetut kasvikset ovat lähiruokaa parhaimmillaan. Omalta kasvimaalta voi kerätä satoa todella tuoreena ja äärimmäisen ekologisesti. Helposti viljelystä tuleekin harrastus, jossa kasvun seuraaminen siemenestä satoon on hyvin kiintoisaa. Palkkioksi saa itse kasvatetuista vihanneksista valmistettua ruokaa, jonka voi maustaa omin yrtein.

Urheilu- tai liikuntaharrastus seurassa 

Raahe tarjoaa pieneksi kaupungiksi aika monipuolisen lajivalikoiman. Listalta löytyy luonnollisesti suomalaiset valtalajit, mutta erikoisempiakin löytyy. Alla on pitkä lista erilaisista vaihtoehdoista, joihin Raahesta löytyy toimintaa järjestävä urheiluseura.

Urheilukatsojan Raahe

Tällä kertaa ei tarvittu ketään pyytämään tekstiä. Urheilu on aina ollut lähellä sydäntä. Vaikka suurin osa omasta vapaaehtoistyöstä on kulunut jalkapallon parissa, niin sujuvasti seuraan kaikkea mahdollista.

Harhaluulo raahelaisuudesta

Alkuun on pakko tunnustaa, että tämä teksti syntyi, koska kaksi kaunista naista pyysi sitä. Idea aiheesta oli pyörinyt jo pidemmän aikaa mielessä, mutta lopullinen kimmoke tuli pesiskatsomon takana.

Kätketty aarre: Piitamanranta

Piitanassa Vatungintieltä kääntyy viitoittamaton liittymä meren rantaa kohden. Paikkaa on liki mahdoton löytää ilman tietoa paikan olemassaolosta. Tie päättyy ympyränmalliseen kääntöpaikkaan, jossa usein parkkeeraa autoja. Siitä jatkuu hyttysten kesken kuljettava muutaman sadan metrin polku läpi rantapöpelikön. Kuljetaan ohi kyläyhdistyksen rakentamien pukukoppien ja puuceen yhä vain näkemättä määränpäätä. Lopulta kaislojen keskeltä avautuu maisema Rivieran veroiseen paratiisiin: huikean iso hiekkaranta meren rannalla.

Fennovoimasta ja Hanhikivestä 

Jos olet lukenut minun kotonakuuhkaaja tarinoita tai selannut Fennonen-lehteä, olet ehkä hoksannut, että työskentelen Fennovoimalla. Tiedän, että ydinvoimahanke jakaa vahvasti mielipiteitä, mutta itse olen ylpeästi fennovoimalainen ja kerron mielelläni että olen mukana tässä projektissa. 

Ulkona syömässä – Raahen ravintolat 

Arjen kiireiden keskellä on toisinaan mukava helpottaa itseään ja napata take away -ruokaa kotipakettiin tai kesken etätyöpäivän poiketa valmiilla lounaalla. Herkullinen päivällinen toimii myös keinona juhlistaa vaikkapa juhlapyhää tai merkkipäivää. Korona-aikana tekee myös mieli tukea ravintola-alan yrittäjiä. Mutta ehkä ihan perimmäinen syy minun ulkona syömiselle on kuitenkin sama kuin kokkailun harrastamiselle: se, että ruoka on hyvää ja syöminen kivaa!

Kesä kaikilla

Neljä vuodenaikaa on valtava rikkaus täällä Suomessa. Vuodenkierron kulku tuo elämään rytmiä ja selviä vuodenaikaan liittyviä puuhia. Nyt on kolat ja lumilapiot viimein uskaliaasti kannettu kesävarastoon yhdessä talvivaatteiden kanssa. Maailma vihertyy ja alkaa kukkia kovaa vauhtia. Täällä kylillä isännät ja emännät nujakoivat rangoista polttopuita kuivamaan, kuopsuttavat pihassa ja kasvimailla, sekä virittelevät pihagrillejään taas tuottamaan vaihtelua ruoanlaittoon.

Raahen saaret: Kalla 

Raahen saariston helmi on oma suosikkisaareni Kalla, jossa on karua taikaa. Saaressa on paljon pikkukivikkoa ja saari on ihan kirjaimellisesti mansikkapaikka. Makeita metsämansikoita kasvaa saaressa ihan joka puolella.

Koti, työ ja ruokakauppa

Meille kaikille on tarjolla monenlaista tekemistä, harrastusta ja puuhaa, joilla saa äkkiä kalenterin täytettyä. Valtaosan ajasta syö kuitenkin työ, kotona rentoutuminen ja hyvä yöuni sekä arkiset puuhat kuten ruoanlaitto. Itse olen huomannut, että minulle on tärkeää että kolmio koti-työ-ruokakauppa on kunnossa. Silloin elo rullailee sujuvasti eteenpäin.

Uusia naapureita

Me saamme uusia naapureita! Kokonaisen asuinalueen verran jopa. Olemme nimittäin saaneet seurailla läheisen Ruottalonlahden asuinalueen rakentumista. Oma raksa-aika on vielä tuoreena mielessä ja on ollut hienoa seurata kuinka uudet talot nousevat naapurustoon. 

Kevät keikkuen tulevi!

Kirjoittamisen hetkellä taivaalta lappaa räntää kiverän tuulen keralla. Menneellä viikolla kuvasin nokkosperhosta Itsenäisyydenpuistossa kevään ensimmäisistä krookuksista mettä aurinkokelillä onnellisena imemässä. Sydän sykähti ilosta – talvehtiminen on onnistunut ja ruokaa on nälkäisille tarjolla! Varhaiset kukkijat ovat tärkeitä elämälle äärimmäisissä olosuhteissa. Tästä syystä säästän aina metsän raivauksissa raidat. Ne tarjoavat pörriäisille kevään mesitankkauspaikat kukkiessaan. Kevään varhaisimmat kukkijat tarjoavat ensiryypyt sokereita niin pörriäisille kuin katsojillekin. Ensimmäiset kevätkukkijat eivät jätä ketään kylmäksi.

Kevät – mikä ihana vuodenaika!

Kevät on aina ollut suosikkini vuodenajoista. Olen aina tykännyt vuodenaikojen vaihtumisesta, keväästä erityisesti, koska se tuo mukanaan niin paljon kivoja asioita ja mukavaa vaihtelua pitkän talven jälkeen. Ja onhan keväällä ilmassa jo uuden kesän ja lomien odotus.

Rantabaari 

Raahen kakkoskoti on meille etenkin paikka, missä rauhoittua työntäyteisen arjen vastapainoksi. Ehkä parhaiten rentoutuminen onnistuu paljun lämmössä, ulkoilmassa. Kerran paljuillessa putkahti ajatus ilmoille: olisipa kätevää, jos tuossa vieressä olisi baari, josta voisi mieluista juomaa pyytää. Ei tarvitsisi nousta hyytävään ilmaan, vaan saisi pysyä paljun lämmössä. Höpsö ajatus ei jättänyt rauhaan, alkoi päinvastoin elää omaa elämäänsä. 

Raahen saaret: Tasku 

Tasku on ehkä Raahen saarista kaikkein kaunein. Taskun pooki on kuvauksellinen, hiekkaranta upea ja kuumana kesäpäivänä saaressa saa huomaamattaan kiinni rennosta ja kiireettömästä kesätunnelmasta. 

#raahe #mansikkakari

#raahe-tunniste on vinkannut tuoreelle raahelaiselle monta kiinnostavaa käyntikohdetta. Eräänä kevätpäivänä tunniste oli tägätty Instagramissa videoon, jossa näkyi mereen laskeva oja ja sen kahta puolta jyhkeän komeat korkeat kalliot. 

Koronakuuhkaajat kevään odotuksessa

Nyt ollaan taas kaikki koronakuuhkaajia. Jälleen on paljon kivaa suljettu pois elämästä, mutta perustoiminnot pelaavat. Suomalainen on nöyrä luonne, joten melkoisen mukisematta otamme vastaan mitä ylhäältä annetaan. Jopa vaalien siirto on jouduttu hyväksymään välttämättömänä toimena. Kaupat ja apteekit ovat auki, ja siellä ollaan mahdottoman huomaavaisia. Käsidesiä, maskeja ja etäisyyksiä pidetään. Itselleni maskin käyttö on jokseenkin vastenmielistä, mutta "man has to do, what man has to do" eli kiltisti huurruttelen silmälasejani maskin kanssa julkisilla paikoilla.

Kotonakuuhkaaja, kaksi kissaa, koira ja korona

Raaheen muutto oli todellinen onnen kantamoinen juuri ennen pandemian puhkeamista. Elo ja olo on turvallista ja apua löytyy yksineläjälle joka tarpeeseen. Apteekki tuo lääkkeet kotiin, Prismassa ovat suojaukset ihan huipussaan ja lähes kaikki käyttävät maskeja kaduillakin ja kunnioittavat etäisyyksiä. 

Meitähän ei talvi yllätä!

Pakkasta ja lunta on piisannut, ja lisää lumitöitä sataa suorastaan haastavia määriä. Siinä missä etelässä liikennekaaos on hetkessä käsillä, pohjoisessa jyräytetään dieselit käyntiin ja lähdetään lumitöihin. Raahessa on sangen hyvin varustettu aurauskalusto. Ahkerina ovat kaupungin omat koneet ja työmiehet, mutta myös urakoitsijoille riittää lumitöitä. Kiinteistöjen omistajat ovat varmaan helisemässä lumen määrästä, mutta koneet kuskaavat lunta kaupungista lumenkaatopaikoille melkoista rallia. Tämähän täällä osataan.

Hiihtoretki Taskuun 

Tammikuun kipakat pakkaset helpottivat sopivasti viikonlopuksi. Aurinko lämmitti ja keli oli mitä mainioin. Ei edes tuullut lainkaan ja oli mukava pikkupakkanen. Kaivoin varastosta sukset esille ja lähdin hiihtelemään.

Kultaista valoa

Elämysmaailmani kolme ikävintä kuukautta vuodessa on marraskuusta tammikuun loppuun oleva pimeän aika. Se tahtoo viedä innon, mehut ja luovuuden mennessään. Sen sijaan se antaa talviunta kuin karhuille konsanaan. Tavallaan se on kuitenkin tarpeellinen seisakki, jossa unohdetaan suorittaminen ja keskitytään elpaantumiseen. Ei ole pakko jos ei halua. Kaamos on huilin aikaa.

Kävin hiihtelemässä

Siinä suksilla matkaa taittaessani, ihailin kaunista maisemaa. Ja mietin tällaisia.

Veden äärellä, meren äärellä.

Meri, joet, vedet, tuulet, hymyilevät huulet

Koiramaisia puuhia

Minusta on muotoutunut vannoutunut koiraihminen reilun parinkymmenen vuoden aikana. Elämä ilman koiraa/koiria tuntuisi oudolta. 

Oikean talven kauneus

Joulun aikaan satoi pysyvä lumi Raaheenkin. Näytteitä saatiin aiemminkin, mutta pysyvä lumi satoi 23.12.2020.  Maailma valoistui lumen heijastaessa kuunkin kajon tuhatkertaisesti takaisin. Vanhanaikainen talvi on niin minun juttuni! Rakastan lunta ja sen tuomaa pehmeyttä sekä kauneutta maailmassa! Lumi tarjoaa myös monia harrastusmahdollisuuksia. Heti ensimmäisen 10 sentin kerroksen jälkeen moni näkyi kaivelleen sukset ja moottorikelkat käyttöön.

Mielenrauhaa keskellä kaupunkia

Olet ehkä joskus ollut metsän keskellä kaukana kaupungin hälystä. Talvisessa metsässä lumi toimii vielä suurempana eristeenä ja silloin voisi sanoa äänimaisemaa täysin äänettömäksi.

Raahessa on hyvä harrastaa

Nyt kun kaikenlainen järjestetty ja ohjattu harrastustoiminta on pakollisella pitkällä tauolla, on ollut hyvää aikaa pohtia, miten iso ja tärkeä asia onkin, että jokaisella on mahdollisuus harrastaa ja jokaiselle löytyy se oma harrastus ja siihen sopiva porukka ja paikka.

Vuoden 2020 tilinpäätös on ouvosti houkutteleva

Aina vuoden vaihtuessa  mielessä pyörii jonkinlainen tilinpäätös. Yksi kokonainen kalenteri on päivä ja hetki kerrallaan eletty läpi. 12 kuukautta on sisältänyt paljon henkilökohtaista ja sitten myös paljon suurempiakin tasoja. Kurkistetaan ensin mennyttä vuotta, jotta voidaan tähyillä ja visioida seuraavaakin.

Raahen saaret: Iso-Kraaseli

Iso-Kraaselin saari on monipuolinen kohde: hyvät puitteet eväsretkelle, luontoretkelle ja jopa merenkulun historiaan tutustumiselle. Hyvällä tuurilla pookissa liehuu lippu sen merkiksi, että luotsituvan kahvila on auki. 

Koronavuosi

Vuosi 2020 jää varmasti kaikille mieleen. Meidän perheelle korona mahdollisti asettumisen hetkeksi paikoilleen. Olimme jo useamman vuoden ajan eläneet arkea usealla paikkakunnalla töistä ja perhetilanteesta johtuen. Kun koronakevät iski päälle ja työt tai koulut eivät enää sitoneet tiettyyn paikkaan, saimme asettua sinne missä oli paras olla – eli Raaheen tietenkin!

Lapsiystävällinen Raahe

Raahe on panostanut hurjan paljon lapsiin useita vuosia. Minulla on kosketuspintaa asiaan kahdelta suunnalta. Tulevaisuuslautakunnan jäsenenä päätettävänä on mm. varhaiskasvatukseen ja kouluverkostoon liittyviä kysymyksiä. Sitä on kehitetty mittavin panoksin uusien ja ajanmukaisten koulujen rakentelussa. Moni 70-luvulla rakennettu koulu on käyttöikänsä päässä, joten paljon on investoitu rakentamalla uutta ja tarkoituksenmukaista. Työ jatkuu pitkälle tulevaisuuteen, ja kouluverkkoselvitys odottaa nurkan takana. Se onkin sitten tosi kinkkinen pureskeltava.

Raahen saaret: Suolakivi

Suolakivi on pieni kallioluoto Ruottalon edustalla. Luoto on ikään kuin haljennut, eli sen keskellä on syvä halkeama, johon mahtuu vaikkapa vene. Etenkin kauniina kesäpäivinä näkee luodolla käyvän paljon pistäytyjiä soutuveneellä, meloen tai suppaillen. Suolakivi on niin lähellä meidän kakkoskotia, että kerran kävimme siellä jopa jopa uimalla!

Raahen saaret: Konikari

Konikari on pienoinen saari, josta löytyy nuotiopaikka, puuvaja, puucee ja laavu. Laituria saaressa ei ole, mutta rantautuminen hiekkarannalle on helppoa. Meille Konikari on etenkin saari, jonne voi hurauttaa pienellä kumiveneellä viettämään rauhallista kesäpäivää. Usein saa olla autiolla saarella ihan yksin ja nauttia olosta hiekkarannalla. 

Tavoitteena 100 lajia

Lintujen seuraamisesta on tullut minulle rakas harrastus. Etenkin lintujen kevätmuuttoa on kiinnostavaa seurata. Kaukoputki tuo linnut lähelle ja meillä onkin aina putki valmiiksi viritettynä ikkunan ääressä ja lintukirja nopeasti saatavilla. Lintujen bongailussa on ehkä  parasta rauhallisen kiireetön ulkonaolo. Kun luonnossa pysähtyy paikoilleen kuulostelemaan, avautuu sellaista, mikä jää helposti kiireellä edetessä huomaamatta.

Entisvanhasta sometusta ja joulukuuhkailuja Katinhännästä

Joulutunnelma alkaa hissukseen hiipiä tänne Wanhan Raahen kaduille, myös tänne meidän upouuteen kotiin Katinhäntään. Tätä on niin odotettu!

Minun Raaheni on minun Onneni

Minä olen kiertänyt lapsuuteni ja nuoruuteni ympäri maailmaa, ja aikuisuudessakin sama levoton veri ei antanut asettua aloilleen. Sitten tapasin elämäni rakkauden, ja 8-tietä pitkin päädyin Raaheen. Elämä oli ollut juuretonta, mutta heti kun näin vanhan punaisen pirtin joen rannalla, aloin kasvattamaan juuria rantatörmään. Ne eivät sieltä enää irtoa. Jos runko kaatuu, niin kanto jää.

Meren rannalla

Kun on syntynyt rannikkokaupungissa, niin merestä ei voi olla koskaan liian kaukana. Raahessa taas meri on niin lähellä kuin se vain voi olla. Jos se olisi lähempänä, niin kulkisimme veneillä kanaaleja pitkin kuin Venetsiassa konsanaan.

Retkellä viinapolulla

Ajoimme useita kertoja ohi “Kastellin jätinkirkko” -kyltistä ja heräsi kiinnostus mikä ihme on jätinkirkko? Wikipedian mukaan jätinkirkkojen tarkoitusta ei varmuudella tunneta, mutta niiden on tulkittu olevan muun muassa muinaisia linnoituksia, uhripaikkoja, poroaitauksia, hylkeenlihan kylmävarastoja, asuinrakennusten perustuksia tai tähtitieteellisiä observatorioita. Olipa sen verran monipuolinen kirjo käyttötarkoituksia, että piti lähteä ihan varta vasten katsomaan miltä rakennelma näyttää.

Kotona tuoksuu jo joulu

Joulu on hiipinyt taas askeleen lähemmäksi. Viikonloppuna kotona kuuhkatessa ehdittiin touhuta monenlaista. Saatiin sopivasti lunta, että päästiin lumileikkeihin ja laskemaan mäkeä lähipuistoon.

Global Fatbike Dayn viettoa Raahessa

Tänä vuonna Global Fatbike Day osui paikkakunnalla hieman nihkeään koronatilanteeseen. Siitä johtuen mitään aiemmin nähtyjä ryhmäretkiä ei toteutunut, eikä yhteistoimintaa ollut, joten ei muuta kuin yksikseen paikallisesta polkutarjonnasta nauttimaan.

Ensikosketus Raahen saaristoon

Veneily tupsahti elämääni kaupanpäällisenä aviomiehen mukana. Jokilaaksossa kasvaneena en osannut isompien vesien äärelle edes haaveilla. Veneily tarkoitti minulle lähinnä soutelua joella tai reissua ruotsinlaivalle ja merikokemukset raioittuivat rantapäiviin Hiekkasärkillä. Mutta vesille päästyäni, olen huomannut että aavassa ulapassa on taikaa.

Kävelyretkellä talvisena lauantaina

Tässä muutama kuva lauantaiselta kävelyretkeltä. Hiljaista oli Pattijoen kylällä pakkasaamuna, rauhassa sai kävellä.

Retkellä

Eväsretki lähitienoon luontopolulle on ehkä paras tapa viettää vapaapäivää. Etenkin nyt vuoden pimeimpään aikaan, kun pimeys on vastassa työpäivän jälkeen, kannattaa viikonlopun valoisat tunnit hyödyntää.

Joulun odotusta

Minulle on muodostunut jouluperinteeksi tehdä kauniita huurteisia kynttilälyhtyjä suolaa kasvattamalla. Kikka on helppo: lasipurkin pohjalle pari lusikallista merisuolaa ja tilkka vettä. Ja sitten vain annetaan luonnon tehdä taikojaan.

Joulunavaus saa raahelaiset liikkeelle

Raahen kaupungin joulunavaus sai taas mukavasti raahelaiset liikkeelle. Härkätorinpuiston puissa syttyivät perinteisesti erilaiset jouluvalot, joista saadaan tänäkin vuonna äänestää kauneimpia valoja.

Unelmien kakkoskoti

Haaveilimme kakkoskodista meren rannalla. Meren tunnelma, tuoksut ja mieltä rauhoittava maisema houkuttelivat. Ajatus että voisi välttää aamuin illoin työmatkaan kuluvan tunnin vauhditti haaveilua ja etsintä alkoi.