Hyppää sisältöön
Koiramaisia puuhia

Koiramaisia puuhia

Minusta on muotoutunut vannoutunut koiraihminen reilun parinkymmenen vuoden aikana. Elämä ilman koiraa/koiria tuntuisi oudolta. 

Tällä hetkellä arkea rytmittää pari kappaletta shelttejä eli shetlanninlammaskoiria. Sisu on jo 12,5-vuotias virkeä papparainen ja Martta (saapui meille kesällä 2020) pian kaksi vuotta täyttävä neitokainen.  Martta on tuonut hurjasti virtaa Sisu-papparaiselle – saihan sen arvata kun nuori nainen tuli taloon.

Lenkille säässä kuin säässä

Koirien kanssa on tullut lenkkeiltyä monessa pitäjässä: Oulunsalossa, Oulussa, Helsingissä ja nyt täällä Raahessa. Kivoja lenkkejä on tehty monenlaisissa ympäristöissä, mutta kyllähän täällä Raahesta vaan on löytynyt kaikista makeimmat lenkkeilyreitit. Ja niitä reittejä tarvitaan, koska lenkille suunnataan noin 4 kertaa per päivä säästä riippumatta. 

Koska asustelemme täällä Wanhassa Raahessa Katinhännässä, pääsemme suoraan kotiovelta Wanhan kaupungin idyllisille kaduille. Jos taas päätämme (neuvottelu käydään aina omassa porttikongissa) lähteä haistelemaan raikasta merituulta, suunnataan museon rantaan, Fantin kierrokselle tai Pitkäkarin metsäpoluille. Meillä on mahdollisuus lenkkeillä aikaan, jolloin muita ihmisiä vähän liikkeellä, koirat saavat yleensä juosta vapaana tietysti luonto ja kanssakulkijat huomioiden. 

Kauneuskanavan ympäristössä teemme aamun ensimmäisen (noin klo 6) lenkin ja illan viimeisen kierroksen. Juuri sopivan pituinen kiekka näihin ääripään lenkkeihin ja niin kaunis ympäristö kaikkina vuodenaikoina! Ja näillä lenkeillä yleensä vaihdetaan kuulumiset muiden koirakamujen kanssa.

Olen muuten huomannut, että koiran kanssa lenkkeillessä uuteen asuinympäristöön tutustuu todella nopeasti. Kävellen hoksaa erilaiset reittivaihtoehdot ja oikopolut paljon paremmin kuin autolla ja jopa pyöräilyä paremmin, suosittelen. Ja ehtii huomata niitä pieniä tärkeitä juttuja, mitkä muutoin jäisivät kokematta.

Kotonakuuhkaaja-Tarja koiranelamaa

Puistotreffailua ja seikkailua metsissä

Aiemmissa asuin paikoissa olen ollut arka menemään koirapuistoihin, koska isolla paikkakunnalla en tuntenut muita koiranomistajia. 

No täällä Raahessa muihin koiraomistajiin tutustuminen kävikin käden käänteessä. Nythän meillä on jo ikioma Raahen sheltit -ryhmä ja käymme porukalla lenkkeilemässä ja treffaamme koirapuistossa.

Tuosta koirapuistosta tulikin mieleen kiitoksen paikka: iso kiitos Raahen kaupungille Hakotaurin koirapuiston kunnostamisesta vuoden 2020 lopussa! Onhan siellä nyt mahtavaa käyttää koiria leikkimässä. Näitä pienen kaupungin etuja on kyllä ihan pakko hehkuttaa: remontin yhteydessä pohjalle asennettiin vahingossa koirien tassuille sopimatonta kiviainesta. Hakotaurin koirapuiston Facebook-ryhmässä (juu, tällainenkin ryhmä on, missä voi huhuilla puistokaveria lemmikille) ihmeteltiin asiaa ja jo seuraavana päivänä tilalle tuotiin uutta materiaalia, mikä ei vahingoita tassuja. Mieti, siis seuraavana päivänä – täydet pisteet kaupunginpuutarhuri, kuuhkaajalähettiläs-Titalle, koska ymmärsi reagoida tilanteeseen heti eikä asia jäänyt pyörimään virkamiesten koneistoon. Onhan se huippua toimintaa, kiitos. 

Meidän Sisun ja Martan ehdoton lemppari on metsäretket vapaana. Sisu-papparainen ei tahdokaan enää liikkua hihnan nokassa mihinkään, jalat löytyvät vasta kun hihna napsahtaa irti. Pitkäkarin rantapolulla riittääkin haistelemista ja tutkimista vaikka joka päivälle. Samalla myös omistaja saa ihailla upeaa merta. Poluilla tapaamme joka kerta ikäihmisiä, koirakavereita, koululaisia tai päiväkodin Metsämörri-retkellä olevia lapsia. Olenkin ottanut tavaksi tervehtiä kaikkia vastaantulijoita iloisesti ja viimeistään siinä vaiheessa Martan ja Sisun iloinen hännänhuiskutus pysäyttää vastaantulijat muutaman minuutin porinatuokiolle.  

Olen huomannut, että täällä pienessä kaupungissa on jotenkin helpompi kohdata ihmisiä ja jäädä juttelemaan, nyt korona-aikana varsinkin. Moni ikäihminen on kertonut, kuinka yksinäistä elämä on nyt koronan aikana ollut ja kuinka ikävä on lapsia, lapsenlapsia ja jopa edesmenneitä lemmikkejä. Jotenkin tuntuu niin oikealta jäädä muutama sana vaihtamaan, koska itsellä on nyt siihen mahdollisuus. Pienestä saa itsellekin hyvän mielen.

Kotonakuuhkaaja Tarja koirineen talvilenkillä
Kotonakuuhkaaja Tarjan koira saa rapsutuksia

Eläinlääkäriäkin on tarvittu useampaan otteeseen

Lemmikki saattaa joskus sairastua tai loukkaantua ja silloin tarvitaan eläinlääkärin apuja. Meillä niitä apuja on tarvittu turhankin usein ja siksi olen ollut todella kiitollinen Raahen Pieneläinklinikalle, mistä saa ihan huippua, ammattitaitoista palvelua.  

Marttaa ja Sisua on jouduttu käyttämään eläinlääkärissä sekä päivystyksessä että ajanvarauksella.  Olen ollut oikeasti todella hämmästynyt siitä, kuinka hienosti palvelu pelaa (takaisinsoitto) ja kuinka nopeasti ajan saa. Siis todella nopeasti, jos lemmikillä on hätä. 

Ja kuinka ystävällistä ja ammattitaitoista henkilökuntaa klinikalla on, sekä eläinlääkärit että eläintenhoitaja. Mistään muualta ei ole eläinlääkäri soittanut koiran koetuloksia sairauslomalta, koska "lupasin sinulle että ilmoitan keskiviikkona". Klinikalla on hyvätasoiset välineet (mm röntgen ja ultra) sekä kattava valikoima lemmikkien erikoisruokia ym tarvikkeita. Voin suositella!

Koiran koulutus ja hoitopalvelut

Olen valitettavasti hyvin laiska koiran "kauneushoidossa": kun äheltää kylpyhuoneen lattialla kahden koiran turkit kuntoon, joutuu seuraavat kaksi päivää kulkemaan selkävaivaisena, huh huh. Meidän pelastus on ollut Tassutaikuri ja ihana Marika, joka todella taikoo Sisun ja Martan tunnin käsittelyssä uudeksi versioksi! Kyllä se ammattitaito on vaan valttia tässäkin; miten koira voi ammattilaisen käsittelyn jälkeen näyttää ja tuntua ihan eri koiralta?? Aiemmin ajattelin, että koirien trimmaus ammattilaisella kuuluu vain näyttelyvalioille, mutta voin vakuuttaa, että Tassutaikuri-käynnin jälkeen sekä lemmikin että omistajan olo on kyllä niin mahtava. Niin huippua että meillä on täällä Raahessa tällainenkin yritys!

Viime syksynä saimme tänne Raaheen myös uuden koira-alan toimijan eli Ihana Koiruus ja Milja. Kun Martta tuli meille, päätimme Ainon (8-vuotias siskontyttö) kanssa lähteä kurssille opettelemaan arkitottelevaisuutta. Hieno kurssi olikin, me kaikki opittiin uutta. 

Joulun jälkeen Milja tulikin meille kotiin hieromaan Sisun ja Martan lihasjumit kuntoon. Aivan mahtavaa nähdä kuinka koira nautti käsittelystä ja kuinka Sisu-papparaisen liikkuminen muuttui kevyemmäksi kun jumeja aukaistiin. Tätäkin on taas pakko suositella!

Ja hei pari viikkoa sitten kuulin mahtavan uutisen: Raaheen saadaan myös lemmikkihoitola. Tästä kuulemme varmasti lähiaikoina lisää. 

Kotonakuuhkaaja Tarjan koiranhoitaja

Kotosalla touhuillaan älypelien kanssa ja leikitään nakkipiiloa

Meillä on aivan mahtava apulainen koiranhoitohommissa eli siskoni tyttö Aino (pian 8 v). Ainon kanssa lenkitämme koiria harvasen päivä ja Aino käy myös täällä meillä kotona hoitamassa Sisua ja Marttaa. Silloin kun Aino tulee käymään, otetaan esille koirien älypelit ja nakkipiilo. Kyllä on vipinää talossa, huh huh.

Olemme kokeilleet myös nosertusta eli noseworkia. Tämä homma meillä ihan aluillaan, mutta tähänkin hommaan löytyy jo harrastajaryhmä täältä Raahesta. En muuten ikinä Oulussa asuessani olisi löytänyt tällaista harrastusta koirien kanssa. Mutta täällä pienellä paikkakunnalla harrastustarjontakin tulee paremmin esille ja porukkaan on helppo hypätä mukaan. Taas näitä asioita, mitä en ennen Raaheen muuttoa osannut edes ajatella. 

Tänään ulkona myrskyää oikein kunnolla, mutta mepäs laitetaan ulkoiluvermeet päälle ja lähdetään raikkaaseen ulkoilmaan haukkaamaan happea.

 • Äkkimakia

  Imelä, makea, sokerinen. Nautitaan usein kahvin kanssa. 

 • Akuraati

  Täsmällinen, tarkan työn tekijä

 • Alavariinsa

  Usein, toistuvasti, jatkuvalla syötöllä

 • Entrata

  Tuunata jotakin toisenlaiseksi, korjata, kunnostaa

 • Funteerata

  Ajatella, miettiä, puntaroida asioiden eri puolia, tuumailla

 • Häävi

  Kummoinen, ei välttämättä kovin positiivinen ilmaisu jonkin asian laadusta

 • Heretä

  Lakata tekemästä jotakin. Esim. "herkiä metelöimästä että saan nukuttua"
   

 • Hilikulla

  Läheltä piti -tilanne. Esim. "olinpa hilikulla myöhästyä"
   

 • Hilipasta

  Siirtyä reippaasti paikasta toiseen tai käväistä jossakin poikkeuksellisen nopeasti, esim. "hilipastiin kaverin kanssa avantoon ruokatunnilla"

 • Hiutunut

  Puhki kulunut. Esim. "lapsen housunpolvet ovat taas ihan hiutuneet"
   

 • Hypätä

  Varsinaisen hyppäämisen lisäksi käydä toistuvasti jossain, lähellä tai kaukana. Esim. "hypätä jääkaapilla/Kanarialla tuon tuostakin"
   

 • Hyysätä

  Hoivata, paapoa ylen määrin, hössöttää älyttömästi

 • Iletä

  Viitsiä, voida tai kehdata. Esim. "emmää ilenny lähtiä mihinkää ku sato vettä"

 • Ilimanaikunen

  Turha, mitätön, tyhjänpäiväinen

 • Jahkailu

  Päättämättömyys ja asian pyörittely väsyksiin asti ilman selkeää lopputulosta

 • Jankki

  Sitkeä ja kelvoton syötäväksi tai käytettäväksi. Esim. "maali kuivui jankiksi ennenku kerkesin sutia" tai "liha oli semmoista jankkia niinku ois purkkaa jauhanu"
   

 • Jatkuvalla syötöllä

  Usein, toistuvasti, alavariinsa

 • Jetsulleen

  Täsmälleen, aivan oikein

 • Källi

  Hyväntahtoinen jekku tai kepponen

 • Käpistellä

  Käsillä puuhastelua, korjailua, värkkäilyä, nikkarointia, rakentelua

 • Karterooppi

  Vaatekaapin sisältö
   

 • Kärvistellä

  Odottaa malttamattomana jotakin, käy sekä hyvään että huonoon. Esim. "kärvistelin viikon ennen kuin sain lottovoiton tilille"
   

 • Kässehtiminen

  Leppoisaa oleilua ilman sen kummempia tavoitteita saada mitään aikaiseksi

 • Kattelussa

  Jokin tietty asia parhaillaan etsittävänä. Esim. "kattelussa on uusi asunto tai työpaikka"
   

 • Kettuilla

  Viisastella ironiseen sävyyn, usein tarkoitus ärsyttää vastapuolta

 • Koijata

  Hämätä, huijata tai jekuttaa
   

 • Kompiainen

  Karkki, makeinen

 • Kotipaketti

  Ottaa ruokaa mukaan, take-away-annos ravintolasta

 • Kötöstys

  Vähän sinnepäin itse tehty esine tai muu viritys. Esim. "ei tullu kummonen kötöstys, mutta kyllä se toimii"
   

 • Kuhnailu

  Tarpeeton hidastelu kun pitäisi ryhtyä johonkin ei-niin-mieluisaan hommaan, lähellä jahkailua

 • Kuppaaminen

  Viipyminen jonkun asian parissa (huomaamatta), esim. "kuppasin kaupassa kun porisutin tuttuja"

 • Kuuhkaaminen

  Puuhastelua, kotona kässehtimistä, kaupungilla hengailua, yhteisöllistä touhuamista

 • Kuuppa

  Lampunvarjostin, voi viitata myös ihmisen päähän
   

 • Leeta

  Letitetty pullapitko

 • Linkkuri (myös linkku)

  Linja-auto eli bussi. "Ollaan lähdössä linkkurilla kaupunkiin kuuhkailemaan."

 • Lonia

  Valikoida, selata läpi eri vaihtoehtoja

 • Lusmuilla

  Laiskotella, vältellä tekemästä sitä mitä pitäisi tai mitä toinen taho on määrännyt tekemään

 • Lyöttäytyä

  Liittyä mukaan johonkin, tunkeutua seuraan, lähteä völijyyn

 • Mäsänä

  Rikki, voi käyttää sekä esineestä että ihmisestä
   

 • Mulukata

  Säätää kohdalleen. Esim. "sitä pittää mulukata vielä vähä niin hyvä siitä tullee"

 • Munamankeli

  Pyörä, polkupyörä

 • Natista

  Valittaa jostakin ilman, että asia ratkeaa tai että valittamiseen on mitään kunnon syytä

 • Nirso

  Tarkka, laatutietoinen, valikoiva, ronkeli

 • Noolata

  Olla kerjuulla tai persota jotakin, yleisemmin eläimistä. Esim. "herkiä noolaamasta tai jäät iliman"
   

 • Nuuka

  Säästäväinen tai pihi henkilö, joka ei osta mitään turhaa ja käyttää kaiken loppuun
   

 • Nysvätä

  Tehdä yksikertaista asiaa hitaasti, liian yksityiskohtaisesti tai tarkasti

 • Ölövi

  Henkilö, joka on ihan muina miehinä/naisina. On hyvinkin kiinnostunut muiden tekemisistä, mutta yrittää esittää ettei olisi, vaan on niin sanotusti ihan ölövinä.

 • Orkaniseerata

  Järjestää, järjestellä, järkätä

 • Pahki

  Törmätä, osua johonkin

 • Päntiönnään

  Jatkuvasti tai toistuvasti. Esim. "hyppäsi päntiönnään konserteissa"
   

 • Pikkulauantai

  Keskiviikko

 • Pilistellä

  Ajaa korttelirallia eli kiertää autolla keskustan katuja tiettyä yleisesti vakiintunutta reittiä myöten. "Pilisteltiin porukalla kylillä perjantai-iltana ja moikkailtiin tuttuja."

 • Pölliä

  Varastaa, napata luvatta jonkun toisen oma itselle

 • Porista

  Jutella, raatailla, puhella kevyesti niitä näitä. Kuuluu raahelaisten puheessa myös muodossa porisuttaa, jolloin varta vasten mennään jututtamaan jotakuta.

 • Raijata

  Kantaa tavaroita

 • Räntätä

  Painaa esim. kirjaan tai lehteen

 • Rantsu

  Uimaranta, ja niitähän Raahessa riittää!

  Tutustu uimarantoihin
   

 • Ranttu

  Nirso, tarkka

 • Ronkeli

  Nirso, tarkka, laatutietoinen, valikoiva, ei kelpuuta ihan mitä tahansa

 • Ruukata

  Olla tapana tehdä jotakin vakiintuneen käytännön mukaisesti

 • Sekkaan

  Sama kuin sekaan, mutta raahelaiset voivat myös ”puota sekkaan” eli tippua veteen tai ”panna sekkaan” eli saada kahvin kanssa pullaa tai keksiä kahvissa uitettavaksi.
   

 • Solokku

  Joko ruokajäte tai ruoka, josta ei ihan saa selvää mistä se koostuu tai johon sekoitettu kahta tai useampaa ainetta. Esim. makaroni-jauhelihasolokku on usein lasten lempiruoka.
   

 • Soosi

  Kastike, koskee niin suolaisia kuin makeita. Esim. kinuskisoosi, jauhelihasoosi
   

 • Sörsseli

  Ruoka, jonka koostumus on jokseenkin sekava tai ihan vain ruokaa kuvastava sana. Esim. "tehdäänkö jotain sörsseliä vai mennäänkö ulos syömään?"
   

 • Törsti

  Koppava henkilö tai muuten vain parempi kuin muut. Esim. "istui törstinä eikä pannut tikkua ristiin"
   

 • Tsippailla

  Hengailla, tepastella, oleskella, odotella. Esim. "tsippailen tuolla pihalla siihen asti kunnes lähdetään."

 • Tulukuttaa

  Soittaa suuta, sanoa vastaan, argumentoida voimakkaasti keskustelun vastapuolelle

 • Turpas

  Tiheä, pallonmuotoinen heinäkasvusto

 • Urputtaa

  Väittää vastaan ikävään sävyyn tai härnätäkseen
   

 • Vänkäri

  Etupenkillä istuva apukuski

 • Vinttasta

  Polkea pyörällä hullun lailla

 • Vitikko

  Vesakko, risukko, taimikkoinen metsä

 • Völijy

  Olla jonkun mukana, lyöttäytyä seuraan

 • Vonkua

  Haluta ja tahtoa kiivaasti jotakin. Myös mankua, käytetään yleisemmin lapsista, esim. "vonkui kaupassa uutta lelua"