Hyppää sisältöön
Urheilu- tai liikuntaharrastus seurassa 

Urheilu- tai liikuntaharrastus seurassa 

Raahe tarjoaa pieneksi kaupungiksi aika monipuolisen lajivalikoiman. Listalta löytyy luonnollisesti suomalaiset valtalajit, mutta erikoisempiakin löytyy. Alla on pitkä lista erilaisista vaihtoehdoista, joihin Raahesta löytyy toimintaa järjestävä urheiluseura.

Yleisesti sanoen urheilun harrastaminen raahelaisseuroissa on edullisempaa kuin isompien kaupunkien seuroissa. Taustalla on harjoitustilojen edullisuus ja harvalla seuralla on palkattua työvoimaa, joten kustannukset harrastajille ovat matalampia.

Jalkapalloa tarjoaa FC Raahe, joka tällä hetkellä on kaupungin suurin seura harrastajamäärillä mitattuna. Toimintaa on niin pojille kuin tytöillekin. Nuorimmat harrastajat ovat 4-5-vuotiaita. Näistä vuosista ylöspäin löytyvät joukkueet aina miesten ja naisten edustusjoukkueisiin, jotka pelaavat kolmosta. FC Raahe tarjoaa pitkälle mahdollisuuden kehittyä, mutta seura on kasvattajaseura.

Pesäpalloa pelataan Pattijoen Urheilijat junioreissa ja Pattijoen Urheilijoissa. Nuorimmat ikäluokat ovat G-junioreita eli 8-vuotiaita tai nuorempia. PattUlla on joukkueet sekä tytöissä että pojissa aina nuorten superpesisjoukkueisiin saakka. Edustustasolla PattU pelaa miesten superpesistä ja naisten ykköspesistä.

Jääkiekkoa pelataan Raahen Jääkiekkoklubissa ja Teräs-Kiekossa sekä Raahe-Kiekossa, joka pelaa miesten Suomi-sarjaa ja tulevana talvena III-divisioonaa. Junioripuolella RJK ja TeKi vetävät Leijona kiekkokoulua, joka on tarkoitettu alle 10-vuotiaille harrastuksen aloittaville. RJK:lla on juniorijoukkueet U8-junioreista U19-junioreihin. TeKillä junioreita on nykyään U8-U12-ikäluokille. Aikuisten jääkiekkoa TeKi tarjoaa harrastekiekossa ja III- divisioonassa. Naisten joukkue pelaa Suomi-sarjaa. Lähistöltä löytyy myös II-divisioonaa pelaava Pyhäjoen Joki-Kiekko.

Salibandya tarjoavat Team Tempo ja Raahen Ponnistus. Team Tempon alla on esikouluikäisten kerhotoiminnasta joukkueet aina B-junioreihin saakka. Miehet pelaavat 3. ja 5.-divisioonassa ja naiset 3.divisioonassa. Raahen Ponnistuksella miehet pelaavat 4.divisioonaa ja juniori-ikäisille on ollut kerhotoimintaa.

Lentopalloa tarjoaa Saloisten Salama. Lentopalloa pelaavat pienimmät juniorit, mutta viime kaudella joukkueet eivät osallistuneet liiton sarjoihin koronan takia. Aikuisissa naiset pelaavat harrastesarjaa. Miesten virallisia joukkueita ei tällä hetkellä ole, mutta epävirallisempia harrastepeliporukoita on useampi.

Koripallossa virallinen seuratoiminta puuttuu, mutta viime vuosien aikana harrastusta on palautettu kaupungin lajivalikoimaan ala- ja yläkoululaisten koriskerhoilla.

Tuoreimpana joukkuelajina kaupungissa pelataan futsalia tai on jo pelattu yli 10 vuotta. Junioreille on joukkueet yläkouluikäisistä lähtien. AS Moonin suunnitelmissa on alakouluikäisten kerhotoiminnan aloittaminen, joka poikinee jatkossa myös nuorempien sarjajoukkueita. Aikuisissa AS Moon pelaa ykköstä ja kakkosta niin miehissä kuin naisissakin. 

Kesällä Raahessa voi pelata beachfutista ja beachvolleyta niille rakennetuilla kentillä. Varsinaista seuratoimintaa ei ole, mutta AS Moon järjestää joka kesä beachfutis-turnauksen ja Saloisten Salama ja Raahen Lentopallo ovat järjestäneet beachvolleyturnauksia.

Kotonakuuhkaaja-Roippa_urheilu-tai-liikuntaharrastus-seurassa_Raahe.jpeg

Yleisurheilulla on Raahessa kovat perinteet. Aivan kirkkaimmat huiput puuttuvat tällä hetkellä, mutta lajin harrastaminen on mahdollista Raahen Vesassa ja Saloisten Salamassa. Molemmilla seuroilla on ryhmiä alle kouluikäisille lapsille ja myös vanhempien kilpaurheiluryhmiä. Veteraaniurheilijoille toimintaa tarjoaa Saloisten Salama ja Raahen Sporttiveteraanit.

Tennistä ja sulkapalloa voi pelata Raahen Verkkopalloseurassa, jolla on myös junioritoimintaa molemmissa lajeissa. Tennistä varten Koivuluodossa on massakentät ja Pattasissa asvalttikentät. Talvisin lajia pelataan Kuntokeidas Vesipekan hallissa. Samassa hallissa pelataan myös sulkapalloa.

Jos palloa pitää liikutella keilaradalla, niin vaihtoehtoina ovat Raahen Keilailuliitto tai Keilaseura Tasku. Radat löytyvät Kuntokeidas Vesipekan tiloista.

Moottoriurheilun puolella Raahessa ajetaan motocrossia, jokkista, kartingia, rallia, rallisprintiä ja crosskartia. Motocrossin puolella toimintaa järjestää Steelcross. Nelirenkaisissa välineissä toimii Raahen Urheiluautoilijat. Kartingrataa Raahesta ei löydy, mutta Ruukin Hietamaalla on hyvä Ruukin FK-kerhon ylläpitämä rata. 

Kamppailulajien kirjo on laaja. Nyrkkeilyä ja kuntonyrkkeilyä tarjoavat Raahen Nyrkkeilijät ja RaaheFighters. Judossa toimintaa pyörittävät Raahen Judo ja Vihannin Judo. RaaheFightersin lajivalikoimaan kuuluvat myös brasilian jujutsu, potkunyrkkeily,  lukkopaini ja vapaaottelu. Itämaisista lajeista Raahessa harrastetaan edellä mainittujen ohella aikidoa ja karatea. Painia on tarjolla Saloisten Salamassa.

Voimaa ja tekniikkaa tarvitaan myös kädenväännössä, jota tarjoaa Raahen Käenvääntö. Ehkä vielä enemmän voimaa vaatii Suomen Vahvin Mies-kisa. Raahessa ei seuraa ole, mutta Siikajoen Revonlahdella reilun 20 kilometrin päästä löytyy innokkaita ja menestyneitä Revonlahden Voimailijoiden edustajia.

Tarkkuutta ja hermoja vaatii taas frisbeegolf ja golf. Frisbeegolfin puolella viikkokisoja ja muuta toimintaa järjestää Brahestad Skippers. Ratoja on useampi. Haastavampi rata on Koivuluodossa. Lapsille ja nuorille hyvä aloitusrata on Antinkankaalla. Syksyllä valmistunee kilpatason rata hiihtomajan maastoon. Seura on järjestänyt myös irtokoreilla puistokisoja ympäri Raahea. Viime talvena lajia pystyi harjoittelemaan talvellakin hallissa. Golfkenttää ei Raahessa ole, mutta Siikajoella on Raahentietoon Golfin ylläpitämä rata. Talviharjoittelua varten golfiin löytyy halli Raahesta.

Samoja taitoja vaatii jousiammunta, jota voi harrastaa Raahen Teräsjousissa. Erilaisilla aseilla ampumista taas tarjoaa Raahen Ampujat.

Kun tarkkuuteen ja hermojen hallintaan lisätään sukset, niin päästään ampumahiihtovalmennusta tarjoavaan Saloisten Reippaaseen. Lajivalikoimiin kuuluu myös hiihto, jota voi harrastaa Reippaan ohella Saloisten Salamassa.

Saloisten Reipas valmentaa myös suunnistajia ja järjestää kesäkaudella kuntorasteja, joihin kuka tahansa voi osallistua. Suunnistuksen parissa toimii myös Sinkki-Sepot.

Eri tanssilajeja voi harrastaa Funky Hall SODAPissa, Raahen tanssiklubissa ja Raahen Naisvoimistelijoissa. Jos tanssin kaltaiselle liikkeelle tarvitaan jäätä alle, niin silloin oikea seura on Raahen Taitoluistelijat.

Voimistelua, jumppaa ja kuntoilua tarjoavat monissa ryhmissään Pattijoen Jumpparit ja Raahen Naisvoimistelijat.

Pyörän päällä voi liikkua Raahe Cycling Clubin järjestämillä maastoyhteislenkeillä. Välillä lenkkiä ajeaan myös maantiellä. Seuralla on myös säännöllisesti junioreiden opastamista maastopyöräilyn saloihin. Pyöräilyssä erilaisia retkiä järjestää myös Botnia Outdoor, jolla lajivalikoimasta löytyy myös melontaa, SUP-lautailua

Ratsastamisesta kiinnostuneille toimintaa järjestävät Myllyn Ratsukot ja Raahen Ratsastuskoulu.

Löytyy Raahesta sitten vielä Raahen Linnoitus, joka tällä hetkellä pelaa joukkueshakin SM-sarjassa. Ja tietenkin merikaupungista löytyy Raahen Purjehdusseura, joka pitää harrastajat vedenpinnan yläpuolella. Vedenpinnan alapuolelle harrastajat vie sukellusseura Mursut.

Ja tietenkin tänne on rakenteilla Padel-halli jotta tuoretta suosikkilajia pääsee harrastamaan myös Raahessa.

Ja juostu polkujuoksutapahtumissa.

Pitkän listan loppupää kertoo ehkä, että en ole ihan paras asiantuntija kaikkien lajien osalta. Mutta lista on hieno. Aivan kaikkia mahdollisia lajeja ei listalla ole. Voi olla, että unohdankin jotakin. 

Kokonaan puuttuvista voisi mainita uinnin, jossa takavuosina oli aktiivista toimintaa, mutta nyt on ollut hiljaista. 

 • Äkkimakia

  Imelä, makea, sokerinen. Nautitaan usein kahvin kanssa. 

 • Akuraati

  Täsmällinen, tarkan työn tekijä

 • Alavariinsa

  Usein, toistuvasti, jatkuvalla syötöllä

 • Entrata

  Tuunata jotakin toisenlaiseksi, korjata, kunnostaa

 • Funteerata

  Ajatella, miettiä, puntaroida asioiden eri puolia, tuumailla

 • Häävi

  Kummoinen, ei välttämättä kovin positiivinen ilmaisu jonkin asian laadusta

 • Heretä

  Lakata tekemästä jotakin. Esim. "herkiä metelöimästä että saan nukuttua"
   

 • Hilikulla

  Läheltä piti -tilanne. Esim. "olinpa hilikulla myöhästyä"
   

 • Hilipasta

  Siirtyä reippaasti paikasta toiseen tai käväistä jossakin poikkeuksellisen nopeasti, esim. "hilipastiin kaverin kanssa avantoon ruokatunnilla"

 • Hiutunut

  Puhki kulunut. Esim. "lapsen housunpolvet ovat taas ihan hiutuneet"
   

 • Hypätä

  Varsinaisen hyppäämisen lisäksi käydä toistuvasti jossain, lähellä tai kaukana. Esim. "hypätä jääkaapilla/Kanarialla tuon tuostakin"
   

 • Hyysätä

  Hoivata, paapoa ylen määrin, hössöttää älyttömästi

 • Iletä

  Viitsiä, voida tai kehdata. Esim. "emmää ilenny lähtiä mihinkää ku sato vettä"

 • Ilimanaikunen

  Turha, mitätön, tyhjänpäiväinen

 • Jahkailu

  Päättämättömyys ja asian pyörittely väsyksiin asti ilman selkeää lopputulosta

 • Jankki

  Sitkeä ja kelvoton syötäväksi tai käytettäväksi. Esim. "maali kuivui jankiksi ennenku kerkesin sutia" tai "liha oli semmoista jankkia niinku ois purkkaa jauhanu"
   

 • Jatkuvalla syötöllä

  Usein, toistuvasti, alavariinsa

 • Jetsulleen

  Täsmälleen, aivan oikein

 • Källi

  Hyväntahtoinen jekku tai kepponen

 • Käpistellä

  Käsillä puuhastelua, korjailua, värkkäilyä, nikkarointia, rakentelua

 • Karterooppi

  Vaatekaapin sisältö
   

 • Kärvistellä

  Odottaa malttamattomana jotakin, käy sekä hyvään että huonoon. Esim. "kärvistelin viikon ennen kuin sain lottovoiton tilille"
   

 • Kässehtiminen

  Leppoisaa oleilua ilman sen kummempia tavoitteita saada mitään aikaiseksi

 • Kattelussa

  Jokin tietty asia parhaillaan etsittävänä. Esim. "kattelussa on uusi asunto tai työpaikka"
   

 • Kettuilla

  Viisastella ironiseen sävyyn, usein tarkoitus ärsyttää vastapuolta

 • Koijata

  Hämätä, huijata tai jekuttaa
   

 • Kompiainen

  Karkki, makeinen

 • Kotipaketti

  Ottaa ruokaa mukaan, take-away-annos ravintolasta

 • Kötöstys

  Vähän sinnepäin itse tehty esine tai muu viritys. Esim. "ei tullu kummonen kötöstys, mutta kyllä se toimii"
   

 • Kuhnailu

  Tarpeeton hidastelu kun pitäisi ryhtyä johonkin ei-niin-mieluisaan hommaan, lähellä jahkailua

 • Kuppaaminen

  Viipyminen jonkun asian parissa (huomaamatta), esim. "kuppasin kaupassa kun porisutin tuttuja"

 • Kuuhkaaminen

  Puuhastelua, kotona kässehtimistä, kaupungilla hengailua, yhteisöllistä touhuamista

 • Kuuppa

  Lampunvarjostin, voi viitata myös ihmisen päähän
   

 • Leeta

  Letitetty pullapitko

 • Linkkuri (myös linkku)

  Linja-auto eli bussi. "Ollaan lähdössä linkkurilla kaupunkiin kuuhkailemaan."

 • Lonia

  Valikoida, selata läpi eri vaihtoehtoja

 • Lusmuilla

  Laiskotella, vältellä tekemästä sitä mitä pitäisi tai mitä toinen taho on määrännyt tekemään

 • Lyöttäytyä

  Liittyä mukaan johonkin, tunkeutua seuraan, lähteä völijyyn

 • Mäsänä

  Rikki, voi käyttää sekä esineestä että ihmisestä
   

 • Mulukata

  Säätää kohdalleen. Esim. "sitä pittää mulukata vielä vähä niin hyvä siitä tullee"

 • Munamankeli

  Pyörä, polkupyörä

 • Natista

  Valittaa jostakin ilman, että asia ratkeaa tai että valittamiseen on mitään kunnon syytä

 • Nirso

  Tarkka, laatutietoinen, valikoiva, ronkeli

 • Noolata

  Olla kerjuulla tai persota jotakin, yleisemmin eläimistä. Esim. "herkiä noolaamasta tai jäät iliman"
   

 • Nuuka

  Säästäväinen tai pihi henkilö, joka ei osta mitään turhaa ja käyttää kaiken loppuun
   

 • Nysvätä

  Tehdä yksikertaista asiaa hitaasti, liian yksityiskohtaisesti tai tarkasti

 • Ölövi

  Henkilö, joka on ihan muina miehinä/naisina. On hyvinkin kiinnostunut muiden tekemisistä, mutta yrittää esittää ettei olisi, vaan on niin sanotusti ihan ölövinä.

 • Orkaniseerata

  Järjestää, järjestellä, järkätä

 • Pahki

  Törmätä, osua johonkin

 • Päntiönnään

  Jatkuvasti tai toistuvasti. Esim. "hyppäsi päntiönnään konserteissa"
   

 • Pikkulauantai

  Keskiviikko

 • Pilistellä

  Ajaa korttelirallia eli kiertää autolla keskustan katuja tiettyä yleisesti vakiintunutta reittiä myöten. "Pilisteltiin porukalla kylillä perjantai-iltana ja moikkailtiin tuttuja."

 • Pölliä

  Varastaa, napata luvatta jonkun toisen oma itselle

 • Porista

  Jutella, raatailla, puhella kevyesti niitä näitä. Kuuluu raahelaisten puheessa myös muodossa porisuttaa, jolloin varta vasten mennään jututtamaan jotakuta.

 • Raijata

  Kantaa tavaroita

 • Räntätä

  Painaa esim. kirjaan tai lehteen

 • Rantsu

  Uimaranta, ja niitähän Raahessa riittää!

  Tutustu uimarantoihin
   

 • Ranttu

  Nirso, tarkka

 • Ronkeli

  Nirso, tarkka, laatutietoinen, valikoiva, ei kelpuuta ihan mitä tahansa

 • Ruukata

  Olla tapana tehdä jotakin vakiintuneen käytännön mukaisesti

 • Sekkaan

  Sama kuin sekaan, mutta raahelaiset voivat myös ”puota sekkaan” eli tippua veteen tai ”panna sekkaan” eli saada kahvin kanssa pullaa tai keksiä kahvissa uitettavaksi.
   

 • Solokku

  Joko ruokajäte tai ruoka, josta ei ihan saa selvää mistä se koostuu tai johon sekoitettu kahta tai useampaa ainetta. Esim. makaroni-jauhelihasolokku on usein lasten lempiruoka.
   

 • Soosi

  Kastike, koskee niin suolaisia kuin makeita. Esim. kinuskisoosi, jauhelihasoosi
   

 • Sörsseli

  Ruoka, jonka koostumus on jokseenkin sekava tai ihan vain ruokaa kuvastava sana. Esim. "tehdäänkö jotain sörsseliä vai mennäänkö ulos syömään?"
   

 • Törsti

  Koppava henkilö tai muuten vain parempi kuin muut. Esim. "istui törstinä eikä pannut tikkua ristiin"
   

 • Tsippailla

  Hengailla, tepastella, oleskella, odotella. Esim. "tsippailen tuolla pihalla siihen asti kunnes lähdetään."

 • Tulukuttaa

  Soittaa suuta, sanoa vastaan, argumentoida voimakkaasti keskustelun vastapuolelle

 • Turpas

  Tiheä, pallonmuotoinen heinäkasvusto

 • Urputtaa

  Väittää vastaan ikävään sävyyn tai härnätäkseen
   

 • Vänkäri

  Etupenkillä istuva apukuski

 • Vinttasta

  Polkea pyörällä hullun lailla

 • Vitikko

  Vesakko, risukko, taimikkoinen metsä

 • Völijy

  Olla jonkun mukana, lyöttäytyä seuraan

 • Vonkua

  Haluta ja tahtoa kiivaasti jotakin. Myös mankua, käytetään yleisemmin lapsista, esim. "vonkui kaupassa uutta lelua"